Skrevt d. 13.10-2022

En stor personlighed i en lille hund

Der er ingen tvivl om, at en Havaneser bichon havanais, også til dagligt kaldet en havaneser, er en højt elsket hund, der er blevet populær som selskab over mere eller mindre hele verden. Det er en hund der er ekstremt dygtig til at tilpasse sig omgivelserne, har en lille størrelse og er nem at træne. Derfor kan lige præcis denne race passe ind i mere eller mindre alle familier. 

Havaneser Personlighed

En hund der var mere værd end guld

Den populære havaneser har altid været ganske særlig blandt de højtstående i samfundet og på denne måde også for de fattige der har brugt hunden som handelsvare. Man er ret sikker på, at en Havaneser bichon havanais er en race der er opstået på Cuba øen og dernæst er importeres sammen med tilstræmningen af denne befolkning til USA. Egentlig har hunden været gemt godt væk på øen i mange år og derfor kender man ikke til fulde dens oprindelse, men så snart at den blev opdaget, blev den pludselig guld værd for den oprindelige befolkning. En havaneser er nemlig blevet brugt som handelsvare for de besøgende der kom til øen, der lyn hurtigt blev forelsket i den lille charmetrold. Det var for befolkningen et bytte der kunne forsøde livet og i deres øjne meget mere værd end guld. 

Altid været en selskabshund 

Man mener ikke at en havaneser har været meget andet end en selskabshund lige siden racen først blev opdaget. Efterfølgende er der heller ikke nogle der har forsøgt at imprinte andre egenskaber i hunden end blot at være til selskab. En havaneser har derfor ikke betydeligt jagt-, vagt- eller hyrdegenskaber. Den er ikke betydelig adræt, sammenlignet med andre hunderacer og ej heller det største behov for aktiviteter. I stedet er det en hunderace, der lige siden dens oprindelse er blevet belønnet ved trofasthed, loyalitet og nærvær samt selskab og det er det den nyder allerbedst af. 

Hvad kan du forvente af en havaneser?

En havaneser er også det der i avlerverdenen officielt kaldes enhavaneser bichon havanais. Det er en hunderace der indgår under klassen selskabshunde og har derfor ikke nogle betydelige egenskaber som kan anvendes som arbejdshund. I stedet har den mange andre elskede egenskaber som du i en familie kan nyde godt af og måske også lige præcis derfor at en havaneser er så populær verden over. 

Særlige kendetegn ved en havanesers personlighed; 

  • Godmodig 
  • Imødekommende 
  • Menneskeglad
  • Samarbejdende 
  • Nysgerrig
  • Legesyg

Den perfekte familiehund 

Hvis du ønsker den helt perfekte familiehund der nyder selskabet af både store og små, så er en havaneser måske det helt rette valg af en hunderace. Selvom det ikke er en hund der nødvendigvis har allermest energi, så kan den lege med selv de mindste i uendeligheder. Havaneseren er kendt for at være godmodig og loyal, trofast og meget tæt knyttet til hele dens familieflok. Den er nysgerrig og imødekommende, selv overfor fremmede og nyder egentlig bare alt selskab og opmærksomhed. Den er god til at tilpasse sig, uanset om familien er stor eller lille, har større eller mindre børn iblandt eller om der er masser af aktivteter eller helt stille til tider. 

Aldrig et kedeligt hjem 

Der er altid lidt ekstra sjov og ballade når der er en havaneser til stede i familien. Det er en hunderace der er kendt for at have en stor personlighed, men samtidig også tilpasningsdygtig. Den lille kvikke størrelse har altid en sjov bemærkning, særligt hvis der ikke helt er den opmærksomhed som den syntes at fortjene. Den har sin helt egen væremåde og formår at give hele banden et stort og varmt smil på læben. Den finder hurtigt ud af de daglige rutiner og skal helt sikkert nok give et kald hvis ikke tingene er som de plejer. 

En hunderace der er nem at træne 

Havaneseren er en hund der er nem at træne. Den er ikke betydelig stædig, har ikke et stort jagtinstinkt eller for meget iver og alt den egentlig ønsker at opnå er et godt samarbejde med medlemmerne i menneskeflokken. Dette betyder som oftest en god kontakt og med det kvikke hoved, finder den hurtigt frem til hvad du forventer, særligt hvis det betyder gode godbidder. Du skal ikke forvente at der her er en hund der kan løbe lange distancer, træne spor eller kan fungere som vagthund, men det er måske netop lige præcis det du har brug for? 

Havaneser Bichon Havanais Personlighed

Hvad er de negative sider? 

Ja, du tænker måske, at alle jo har negative sider, så hvor er de for en Havaneser bichon havanais? Altså, det forholder sig jo sådan, at der mere eller mindre findes en hunderace til hvert et menneske, så hvis du ønsker selskab, et roligt og godmodigt sind med stor personlighed, så er det netop lige præcis en havaneser der kunne være passende. Der imod kan du også opleve følgende; 

Alene hjemme problemer

Det gode ved en havaneser er dens tilknytning og imødekommenhed overfor mennesker. Den ligger allerhelst under dynerne og har generelt et ønske om fysisk kontakt døgnet rundt. Dette betyder dog også, at den ikke har helt nemt ved at være alene hjemme, særligt ikke hvis dette ikke er blevet trænet tilstrækkeligt fra en meget tidlig alder. Er der en eller flere familiemedlemmer hjemme mere eller mindre hele dagen, så er det dog ikke noget problem. 

Gøende af natur 

Selvom en havaneser aldrig rigtig har været en vagthund, så har den alligevel en tendens til at gø. Det er en adfærd man ofte ser hos de mindre racer, men eksperter mener dog også at det er denne races forsøg på at skabe opmærksomhed og kontakt til mere eller mindre alt hvad der bevæger sig. Det er bestemt ikke en ulempe hvis du ønsker vagtsomhed til hjemmet og heldigvis er der her tale om en kvik hund der også nemt kan trænes til at undlade den gøende adfærd.

Mindre adræt 

De små ben er ikke så robuste og udholdende som det ses fra andre hunderacer. Havaneseren er derfor ikke egnet til de lange, hurtige gåture men i stedet flere korte i løbet af dagen. Det ser ikke ud til at aktiviteter i forbindelse med leg er en hindring, men høj intensitet i det fri er noget der gør den lille hund træt. Måske er det netop dette du dog er faldet for hos den lille charmetrold?